Озеленяване на наклонени терени

Ако се опитвате да направите озеленяване на хълм или наклонен терен тогава най-голямото предизвикателство пред което ще се изправите е задържането на вода за растенията, които ще растат по склона. Поради тежестта на водата те винаги ще се опитва да се предвижи към по-ниското нивото на земната повърхност и ще отнася със себе си почва всеки път, когато поливате растенията.

Единственото възможно решение на този проблем е изграждането на подпорни стени и конвертиране на наклона в насипи от земна маса. За изграждането на подпорна стена обикновено се използват камъни подредени хоризонтално. Камъните, използвани за тази цел са внимателно подбрани, така че те да могат лесно да се напаснат на едно или на друго място и да се създаде стабилна и балансирана структура. Стената обикновено се изработва с малък наклон на предната страна т.е. по-широка в основата и по-тънка в горната част, така че да може лесно да преодолява натиска на почвата зад подпорната стена.
Естествено наклонени терени – От първата снимка можете да добиете представа как изглеждат естествено наклонените терени, преди да създадете терасовидна структура. Както се вижда, при тях много лесно може да се отнесе повърхностния почвен слой, което ще доведе до откриване на кореновата система на растенията.

Терасовидна структура – Този проблем може лесно да бъде решен като се използват подпорни стени за създаване на тераси за запазване на почвата. Благодарение на терасите вие можете да изравните почвата на три нива, в които можете да засадите цветни лехи или храсти предвидени в озеленяването. Височината и ширината на подпорни стени зависи от характера и степента на естествения наклон.

Tags: , ,

Comments are closed.